荣光无限论坛

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
楼主: lisusu

九十年代香港杂志上的哥哥(续)

張國榮第一次做咖啡室老闆,向低調的張媽媽(紅衫)、姊姊張綴萍及姊夫麥法誠等都來了

test02820c_1099644867.jpg 張國榮與羅文分屆多年老友,後者特地送上一個名貴開瓶器,以賀老友咖啡室開張大吉、開枝散葉、開花結果。

忽然一周1996

[这个贴子最后由lisusu在 2004/11/05 05:02pm 第 1 次编辑]

test032_1099645000.jpg test033_1099645009.jpg [鏡頭中間的玻璃畫,花費五萬大元,Lesile也非常滿意:『好有六十年代的風味!』日後,造幅畫更有可能成為『為你鍾情』的標誌,不過一切還是後話。留意左邊的紙百頁簾,晚餐時全部放下,日間則悉數拉上,陽光從玻璃透射入內,非常開揚。 test030_1099645060.jpg Leslie覺得這幅《夜半歌聲》劇照掛畫掛得過高,於是立即提出抗議:『掛得咁高,女仔點睇到呀?掛低些啦!』在Leslie圈子裹,女性朋友大概皆是玲瓏嬌小之輩也。 test029_1099645088.jpg Leslie非常看重大家「方便」的地方,在裝修的過程裡,曾因出過岔子,勞動張老闆一聲令下,再興土木。『我堅持洗手問要用玻璃分隔,但初時用了牆壁,於是要拆過再改最麻煩是,那些玻璃由外國運來的時候,竟然碎了,雖然有買保險,沒有損失,但又阻延了時間。』請大家日後在此「辦公」的時候,抽空細賞Leslie的心思也。
忽然一周1996

心思細密 任勞任怨 張國榮片場流露真個性
張國榮去年扮廚師,今年在《大三元》中初次扮演神父。老闆黃百鳴說:『Leslie是一個好演員,很渴望做不同的角色。有一年拍《家有喜事》,劇本送了過去,本來一心想他演戲中的白馬王子,但他一見到我,捉著我的手說無論如何要演那個乸型角色,結果本來預咗我演的女人型角色就給了他。今年徐克提議,Leslie演過很多角色,就是沒演過神父,結果大家一拍即合。』  
黃百鳴說,Leslie和東方雖無白紙黑字的合約,但一直以來合作無間,『大家合作得很開心。我覺得發仔和Leslie很有演員道德。像Leslie今次拍《大三元》,本來在合約上寫明每天不超過十小時的拍攝,但頭幾天在澳門拍到他眼袋都跑了出來,他亦無怨言,我過去拍吓他膊頭,說辛苦晒,他也只是笑笑便算。因為他完全明白,趕起來,大家辛苦些也沒所謂。』

test101_1100200036.jpg test104_1100200059.jpg test107_1100200072.jpg test105_1100200084.jpg
Leslie拍戲時不慎扭傷尾指,套上了膠套的他,一有空便名正言順玩手指,大家可別以為他在剪指甲。
test106_1100200140.jpg test102_1100200157.jpg
1996明報周刊

[这个贴子最后由lisusu在 2004/11/12 03:22am 第 1 次编辑]

群鷄亂舞張國榮天台被襲事件

7_1100200534.jpg m_1100200547.jpg 這個神父真太 ROCK 聽到各人「五體投地」
v_1100200591.jpg n_1100200879.jpg
徐克教江欣燕如何踢張國榮的「要害」, 欣欣真聽教, 一踢即到, 令他慘跌於地上

1996東方新地

[这个贴子最后由lisusu在 2004/11/12 03:34am 第 1 次编辑]

《色情男女》 test012_1100201286.jpg test013_1100201300.jpg test010_1100201320.jpg
6_1100201655.jpg 8_1100201669.jpg

電影雙周454 1996

test060_1100201948.jpg test061_1100201974.jpg 張國榮拍戲有兩怕。
一怕高 ~ 因為天生畏高。
二怕火 ~ 因為火勢難控制。
拍攝《色情男女》,哥哥張國榮不單要面對火,而且還要在煞科戲當晚吊威吔跳樓。
親自操刀床上戲中戲
片中哥哥飾演一名充滿理想的導演,因為兩部作品票房慘淡,最後淪為三級片導演。『果場戲中戲(舒淇和徐錦江的床上戲)真係由我親自操刀,我仲剪埋片配埋樂添,不過做導演真係好辛苦,拍一組戲已經好大壓力,做演員輕鬆得多了。』 爾冬陞請來張國榮拍電影,可真是有福了,皆因他做演員出色,兼做導演又落力,難怪爾冬陞頻頻說:『哥哥實在超值!』   
東周刊 (1996)

[这个贴子最后由lisusu在 2005/05/08 08:07am 第 2 次编辑]

location009_1115474929.jpg location011_1115510786.jpg
     Leslie唔係執三灘
這部戲的男主角人選,可說經歷連番波折,最先找張學友演出,學友卻以未能接受戲中的大膽演出為理由推辭。角色接著落在周星馳身上,星仔看了劇本後答允演出,但因星仔和導演爾冬陞意見分歧,小寶宣布以張國榮代替周星馳。小寶話:『其實最初係接觸張國榮做主角,但因為張國榮無期先至找學友、星仔,Leslie後來有期,就順理成章用回他。』
三位演員比較,冬陞就話以Leslie最適合,可以講係最佳人選。不過,Leslie知道後大笑:『係唔係呀!見我接了部戲,就話我係三個人面最好那個!』
東Touch  1996                             

test056_1115511256.jpg test057_1115511270.jpg test062_1115511305.jpg
呢場Leslie同記者機嘅爭執戲,本來拍咗兩次導演就話搞掂,但Leslie睇完重播後作出強烈反對: 『唔係咁好喎,不如再o黎多次啦,Okay!』
哥哥唔知係咪在《金枝2》裹頭做過真導演,今次《色情男女》又係扮導演,所以對拍攝中的細節更加執著,務求至正效果先收貨。『做導演?出年年尾啦。但係又可能會去拍西片,仍然未定;個導演好勁架,不過其他野落實先再講啦,連劇本都未睇,所以暫時都係--秘密。』
一向都有外國勁量級導演向佢招手,拍《情人》的導演就曾對Leslie的演技垂青,可惜最後仍談不上什麼合作,相信是Leslie追求完美,誓要搵到一個最適合的角色才拍,以免令大家失望吧!
東Touch (1996)

test058_1115511428.jpg 大熱天時, 等埋位時 舒淇躲在冷氣van內嘆冷氣
test059_1115511440.jpg test063_1115511488.jpg test064_1115511505.jpg Leslie對佢拍嘅每一部份都好謹慎,拍完即時看效果如何,加埋小寶咁緊張, 令其他工作人員士氣甚高
東Touch (1996)

3_1115542473.jpg 7_1115542486.jpg Shangh3_1115542499.jpg
熒幕上的丁力許文強一剛一柔,現場的華仔和Leslie,一樣是一個活潑、一個沉靜,不過行埋拍戲兩個都多話說。『咦,點解你塊面D陰影一笪笪,成隻烏嘴狗咁o既?』華仔很留心Leslie的靚仔樣。 『我講呢句對白有無特別意思o既呢?』Leslie不斷地在思考,又問華仔意見。 二人不但有傾有講,休息時Leslie還問華仔借了副gameboy玩。『我打gameboy最叻就是tennis,多數會贏;bowling就差D。』

Leslie一臉得意地繼續說:『佢(華仔)成日都話約埋一齊打bowling,不過一直時間唔啱約唔成…. 咦,華仔走左去邊?好衰架佢,次次走人都唔通知我。』咁痴纏,睇落真係唔似有不和喎

壹周刊1996

test044_1115542656.jpg test045_1115542671.jpg
不羈許文強 ~ 張國榮
一直以來,許文強=周潤發,但張國榮不覺因此而有壓力。『角色性格根本同以前唔同,只不過係用番許文強個名。若要將我同發仔比,根本唔可能,每演員郁有自己的味道,唔係演許文強就要跟發仔個套,好唔fair,等如羅拔狄尼路與丹尼斯演同一角色,效果唔同,冇人會將佢地比較。我唔驚會有壓力,因為電影好處在夠濃縮,唔似電硯劇咁冗長,我有信心自己的魅力足以演好角色。』如果唔係張國榮有魅力,點可以last咁耐

香港電視1996

張國榮與劉德華合作拍攝《新上海灘》,由於趕戲需時,傳媒不獲准探班。 可是密封之下,依然有不良的消息傳出,LESLIE與華仔下和,在片場面左左。 於是(明周)一聲令下,筆者急忙打個長途電話到北京,找到了LESLIE,張國榮的答覆是:『說我同華仔不和,無野呀,我地乜事都無。』 跟住了LESLIE就說:『呢D野,我真係費事講咁多,我o係圈中廿年,有乜野未見過,呢D新聞反來覆去,搞個不完,我現在百毒不侵。而家個市道咁唔好,不如努力拍戲,唔好搞埋呢D野,以前我跟不少人合作過,如果說我是太上導演,喜歡提意見,不如去問一下和我合作過的人。』 五月廿五日,張國榮會拍《金枝玉葉》 續集,接著拍《色情男女》 張國榮沒好氣的說『如果我好似人地咁講,會有咁多人搵我拍戲咩!』

明報周刊 (1996)

《新上海灘》兩大小生正面交鋒 test022_1115566732.jpg 榮少化妝親力親焉,旁觀時見他皮膚細滑,於是問他護膚秘缺,他卻笑:『沒有,也許是遺傳吧,我姊姊也是這樣子的。』倒是運動未間斷,每朝總有半小時在酒店健身室度過。

test020_1115566770.jpg 下午這場吃餃子戲,大家都嚼得很落力。華仔與哥哥立時吐得乾乾淨淨。張國榮解釋:『餃子心還是冷的,吃了會肚屙,道具都要即吃即吐,哪有人會真吃?否則有什麼事,難道要全組人等你嗎?』劉德華卻有大無畏精神:『每個take我也吃六七隻,吐返三四隻,拍了四五次,我都吃了十幾隻啦。其實是食得架,不過怕NG多幾個會飽嘛。既放得入口也不怕什麼污糟,怕,就怕肥囉。』然後嘻嘻笑了起來。

明報周刊1996

[这个贴子最后由lisusu在 2005/05/16 11:03pm 第 10 次编辑]

test023_1115566995.jpg 入夜後,張國榮不再是午間那個落寞許文強,穿起燕尾褸服披上畏大衣去找丁力,氣宇軒昂凰度翩翩,舉手投足都成為一個場面 test024_1115567057.jpg 晚上拍下雪場面,大風扇把地上的化肥都吹起來,非演員都戴上面罩,哥哥要出鏡就得忍耐忍耐。這天下午,他便因為受刺激遇度,紅了一雙眼,掉了幾滴淚。華仔則在離開片場時剔乾淨十隻指甲縫,免得化肥乾了指頭痛苦。 test021_1115567075.jpg 下午休息時,哥哥留在化妝休息車打了一會遊戲機,見華仔開始更衣梳頭便問:『回不回去(市中心)呀?回來買豆漿好嗎?』華仔笑著應好,看來二人相處也蠻不錯。

明報周刊 (1996)

華仔與Leslie共用一架設備齊全化妝車,有次無聊就
用即影即有相機幫對方留「倩影」,技術都唔錯o架!

保鑣 :
兩個人各自有兩個保鑣,連去廁所都跟到實,閒雜人等一律不能接近。   壹周刊 (1996)

[这个贴子最后由lisusu在 2005/05/16 11:20pm 第 1 次编辑]

《金枝玉葉2》延續美的神話 鏡頭以外的漏網新聞

test_1116256440.jpg test001_1116256779.jpg Fans等候偶像超勁耐力
月黑風高嘅一個晚上,原本人影都唔多隻嘅濠涌片場。以為好早到嘅我,發現多咗好幾個「銅像」。 靚靚一出現,佢地會郁個喎!原來係D超級fans,佢地等侯偶像嘅耐力同精神,非一般人所及。所以靚靚都係咁叫佢地返去。但係點解有D郁都唔郁嘅?經過幾個鐘頭嘅考驗,佢地依然抱住一動不如一靜嘅諗法,一於死等。 皇天不負有心人,哥哥同梅姐終於都出現喇,見到佢地打從心底流露嘅喜悅,顯出無比興奮。終於畀佢地等到啦,埋唔埋到身?則係另一回事!
test004_1116256488.jpg test002_1116256504.jpg

香港電視 (1996)